Tiedote: Turvallisuuskomitean kokous 8.10.2018

Turvallisuuskomitea kokoontui vuoden 2018 seitsemänteen kokoukseensa maanantaina 08.10.2018. Kokouksen pääaiheina olivat sotilaallinen liikkuvuus, kokonaisturvallisuuden tilannekuva sekä Suomen kyberturvallisuusstrategian tilanne.

Neuvotteleva virkamies Karoliina Honkanen Puolustusministeriöstä, rakennusneuvos Juha Parantainen liikenne- ja viestintäministeriöstä, EU-erityisasiantuntijat Joanna Tikkanen sekä Salla Sammalkivi valtioneuvostonkansliasta esittelivät sotilaallisen liikkuvuuden teemaa.

Sotilaallinen liikkuvuus on EU:n turvallisuuden kannalta keskeinen tekijä. Sen avulla EU:n puolustamisen uskottavuus, reagointinopeus sekä reaaliaikaisuus paranevat erilaisissa kriisitilanteissa. Sotilaallisen liikkuvuuden on tarkoitus nopeuttaa ja tehostaa henkilöstön, kaluston sekä materiaalin liikuttamista jäsenmaiden välillä. Suomi on logistisesti kuin saari, joten liikenneinfrastruktuurin kehittäminen kasvattaa myös Suomen turvallisuutta.

Valtioneuvoston turvallisuusjohtaja Jari Ylitalo esitteli Turvallisuuskomitealle kokonaisturvallisuuden tilannekuvan kehittämistä.

Kokouksessa käsiteltiin myös Suomen kyberturvallisuusstrategian päivittämisen tilannetta. Seuraavan kyberturvallisuusstrategian suuret osa-alueet ovat kyberturvallisuuden strateginen johtaminen, kyberosaaminen sekä kyberturvallisuuteen liittyvä huoltovarmuus. Työ jatkuu tulevissa kokouksissa.

Turvallisuuskomitea kokoontuu seuraavan kerran 12.11.2018