Elinkeinoelämän varautuminen hybridiuhkiin

Turvallisuuskomitean kevätseminaari järjestettiin 19.5.2016 Helsingissä yhteistyössä Huoltovarmuusorganisaation ja Puolustusvoimien tutkimuslaitoksen kanssa. Seminaari keskittyi hybridiuhkien torjuntaan erityisesti elinkeinoelämän näkökulmasta.

Seminaari koostui asiantuntijoiden puheenvuoroista, eri sektoreiden poolien laatimista esityksistä, sekä vuorovaikutteisesta loppupaneelista. Tilaisuuden avasi Turvallisuuskomitean varapuheenjohtaja Paula Lehtomäki. Tohtori Hanna Smith Helsingin yliopistolta puhui hybriditoiminnan itäisestä ulottuvuudesta ja tohtori Saara Jantunen Puolustusvoimien tutkimuslaitoksesta disinformaatiosta ja informaatiovaikuttamisesta. Terveydenhuoltopoolin puheenvuoron piti HUS: in turvallisuuspäällikkö Aaro Toivonen ja kriittisen teollisuudentuotannon sektorin puhemiehenä toimi Kemianteollisuus ry:n toimitusjohtaja Timo Leppä. Mediapoolin esityksestä vastasivat YLE: n uutispäällikkö Atte Jääskeläinen sekä Helsingin Sanomien päätoimittaja Kaius Niemi. Esityksien pitäjät osallistuivat myös loppupaneeliin keskustelijoina.

Katsaus hybridiuhkiin ja niiden vaikutuksiin -julkaisuun on koottu seminaarin asiantuntijoiden puheenvuorojen ja paneelikeskustelun keskeinen sisältö, sekä taustatietoa hybridiuhkiin ja niihin varautumiseen liittyen. Julkaisun liitteinä on tilannekuvaus, jonka pohjalta poolit suunnittelivat esityksensä.