Valokuva: valtion kyberturvallisuusjohtaja Rauli Paananen

Rauli Paananen

Kokonaisturvallisuutta yhdessä #2: Kyberturvallisuus pandemiassa

Yhteiskunnan turvallisuusstrategian mukaisesti, liikenne- ja viestintäministeriön strategisena tehtävänä on muun muassa viestintäverkkojen turvallisuuden ja toimintavarmuuden varmistaminen.

Tämän tehtävän tavoitteiden saavuttamista testattiin toden teolla, kun viime vuoden keväällä, korona pandemian alkuvaiheessa yli miljoona suomalaista siirtyi etätöihin. Asukaslukuun suhteutettuna suomalaisten siirtyminen etätöihin oli suurinta koko Euroopassa.

Meidän viestintäverkot kestivät siirtymisen erinomaisesti ja kapasiteettia verkoissa on ollut riittävästi. Tämän on mahdollistanut ajantasainen lainsäädäntö ja pitkäaikainen varautumisyhteistyö Liikenne- ja viestintäviraston sekä palveluita tuottavien teleoperaatoreiden välillä.

Erottamaton osa viestintäverkkojen toimintavarmuutta on niiden tieto- ja kyberturvallisuus. Tässä kokonaisuudessa teleoperaattorit ja Liikenne- ja viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskus tekevät päivittäin saumatonta yhteistyötä, verkkojemme turvallisuuden takaamiseksi.

Kyberturvallisuutta tulee kehittää jatkuvasti. Suomen kyberturvallisuusstrategian mukaisesti liikenne- ja viestintäministeriössä on valmisteltu kyberturvallisuuden kehittämisohjelma, jonka tavoitteena on synnyttää kotimainen kyberturvallisuuden ekosysteemi, joka parantaa koko yhteiskunnan kyberturvallisuutta.

Lopuksi haluan onnitella Liikenne- ja viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskusta Timanttiteko-palkinnosta. Palkinto on osoitus esimerkillisestä työstä ja yhteiskunnan turvallisuusstrategian tavoitteiden edistämisestä.