Jukka Juusti

Kokonaisturvallisuutta yhdessä #24: Kampanjan päätösvideo

Arvoisat kuulijat,

vuosi lähenee loppuaan, ja niin myös Kokonaisturvallisuus yhdessä -kampanja. Olemme vuoden aikana kuulleet monta ajankohtaista puheenvuoroa varautumisen ja valmiuden saralta, alkaen perinteisestä raja- ja sisäisestä turvallisuudesta, kansalaisjärjestöjen ja vapaaehtoisen maanpuolustuksen kautta, aina ulkopolitiikkaan ja ilmastonmuutokseen asti. Puheenvuorot ovat valaisseet eri näkökulmista Turvallisuuskomitean menneen vuoden painopisteitä, eli kriisijohtamista, monihäiriötilanteisiin varautumista ja kansainvälistä yhteistyötä. Videoblogien lomassa on julkaistu myös Turvallisuuskomitean järjestöverkoston tekstiblogeja, joihin kehotan lämpimästi tutustumaan.

Mitä voimme oppia näistä eri näkökulmista? Miten sovitamme ne osaksi yhteistä kokonaisturvallisuutta? Omalta osaltaan Turvallisuuskomitea kehittää varautumista päivittämällä Yhteiskunnan turvallisuusstrategian. Näillä näkymin uusi strategia julkaistaan vuoden 2022 lopussa. Kyseessä on osapäivitys, joten radikaaleja muutoksia kokonaisturvallisuuden malliin ei ole luvassa, mutta varautumisen yleisen prosessin mukaisesti pyrimme samalla oppimaan viimeisimmästä kriisistä, sekä ennakoimaan sitä, mihin suuntaan maailma on menossa. Näin olemme tarpeen vaatiessa valmiita myös suurempiin strategiaremontteihin tulevaisuudessa. Varautuminen on myös muistamista.

Varautumista tehdään, jotta suomalainen yhteiskunta voisi toimia normaalisti, vaikka siihen kohdistuisi minkälainen uhka tai ilmiö tahansa. Vaikka oma toimeni puheenjohtajana päättyy, Turvallisuuskomitea jatkaa tämän työn yhteensovittamista myös ensi vuonna. Ennen sitä haluan kuitenkin toivottaa kaikille hyvää joulua sekä kokonaisturvallista uutta vuotta!

Jukka Juusti
Turvallisuuskomitean puheenjohtaja