Kriisinkestävyys voi olla nyt monella koetuksella – ”Emme ole kunnolla palautuneet koronasta, ja uutta kriisiä tulee silmille”

 

Sota Ukrainassa ja epävarmuus maailman tilanteesta kuormittaa tällä hetkellä monia meistä. Turvallisuuskomitean pääsihteeri Petri Toivonen nostaa tästä huolimatta esiin, että Suomi on varautunut erilaisiin kriisitilanteisiin hyvin.

Monihäiriötilanne asettaa haasteita henkiselle jaksamiselle

Sota Euroopassa, uhkaava naapurimaa ja epävarmuus tulevasta on nyt monen mielessä.  Pääsihteeri Toivosen mukaan pitkittynyt pandemiatilanne on asettanut haasteita ihmisten henkiselle jaksamiselle, ja uuden kriisitilanteen kohtaaminen voi olla kuormittavaa.

– Koronan jälkeen ihmiset ovat olleet erittäin väsyneitä. Nyt meillä on käytännössä monihäiriötilanne, jossa emme ole pystyneet kunnolla palautumaan koronasta, ja uutta kriisiä tulee silmille, Toivonen sanoo.

Varautumistyötä on tehty taustalla vuosikausia

Vaikka haasteita esiintyy, on kriisinkestävyys Suomessa hyvällä tasolla –  Tätä työtä tehdään yhteiskunnan laajuisesti, ja kokonaisturvallisuuden toimintamallin mukaisesti myös elinkeinoelämällä ja järjestösektorilla on tässä tärkeä rooli.

– Meillä on onneksi tehty varautumistyötä vuosikymmenten ajan. Se auttaa viemään asioita eteenpäin ja jaksamaan. Pitkittyneiden häiriötilanteiden hoitamisessa on tärkeää pitää yhteiskunnan rattaat pyörimässä, rutiinit päällä ja luottaa siihen, että myös viranomaistahoilla ja esimerkiksi elinkeinoelämän puolella tehdään töitä varautumisen eteen.

Toivonen toteaa haastattelussa, että tilanteesta huolestuminen on inhimillistä, mutta kehottaa myös pitämään pään kylmänä. Jos huolta haluaa kanavoida toiminnaksi, suosittelee pääsihteeri aloittamaan kriisitilanteisiin valmistautumisen kotivaran kuntoon laittamisesta. Myös kansalaisilla on rooli varautumisessa.

Artikkelin kuva: Pekka Koli / Yle

Lue koko artikkeli: https://yle.fi/uutiset/3-12357006