Suomelle palkinto terveysturvallisuuden parantamisesta

Turvallisuuskomitean esitys Damir Cemerin palkinnon saajaksi, kansainvälisen terveysturvallisuusohjelma Global Health Security Agendan (GHSA) Suomen poikkihallinnollinen työryhmä on saanut palkinnon pitkäjänteisestä työstään katastrofiriskien vähentämiseksi.

Damir Cemerin-palkinnon jakoi European Forum for Disaster Risk Reduction kokouksessaan Helsingissä maanantaina 3. lokakuuta. Palkinnon vastaanotti Suomen GHSA-työryhmän puheenjohtaja, sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee.

GHSA on lähemmäs 50 maan ja keskeisten kansainvälisten järjestöjen maailmanlaajuinen yhteistyöohjelma. Suomi oli ohjelman puheenjohtaja 2015.

Ohjelma on Suomen johdolla kehittänyt maa-arvio työkalun, jolla arvioidaan maiden terveysturvallisuutta ja tarvittavia lisätoimia. Riippumattomilla arvioinneilla autetaan maita havaitsemaan, ehkäisemään ja hallitsemaan tartuntatauteja ja biologisia uhkia.
Maailman terveysjärjestö WHO on käyttänyt työkalua jo 11 maa-arviossa.

Damir Cemerin-palkinnon jakoi ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen sekä YK:n pääsihteerin erityisedustaja katastrofiriskien hallinnassa Robert Glasser.

Vuodesta 2012 myönnetty palkinto on nimetty kroatialaisen Damir Čemerinin mukaan. Čemerin oli eurooppalaisen katastrofiriskien hallinnan pitkän linjan edelläkävijä ja yksi eurooppalaisen yhteistyöfoorumin perustajista. Palkintona myönnetään kunniakirja.
Suomessa terveysturvallisuusohjelmaan osallistuvat sosiaali- ja terveysministeriö, maa- ja metsätalousministeriö, puolustusministeriö, ulkoasiainministeriö sekä sisäministeriö.

Kuvassa YK:n pääsihteerin erityisedustaja katastrofiriskien hallinnassa Robert Glasser, kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee ja ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen. Kuvaaja Pasi Autio.

Lisätietoja:
Kansainvälisten asiain neuvos Outi Kuivasniemi, p. +358 2951 63117
Kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee, p. +358 2951 63356