Vuoden 2016 Timanttiteko-palkinto 112 Suomi -sovellukselle

Turvallisuuskomitea on myöntänyt vuoden 2016 Timanttiteko-palkinnon 112 Suomi -sovellukselle, jonka ovat kehittäneet Hätäkeskuslaitos ja Digia Oyj. Palkinto jaettiin Suomen Erillisverkot -konsernin järjestämässä kriittisen viestinnän ja turvallisuusalan ammattilaisten Erve Foorumissa 16.3.2017.

112 Suomi -sovelluksen kautta hätäkeskus saa soittajan sijantiedot automaattisesti. Sen keskeisin hyöty on, että avunsaanti hätätilanteessa nopeutuu.

– 112 Suomi -sovelluksella on vaikutuksia kaikkien turvallisuustoimijoiden toimintaan ja edustaa siten kokonaisturvallisuuden käytännön sovellusta parhaimmillaan. Toivon, että tämä tunnustus toimisi kannustimena kaikille yhteiskunnan varautumisen edistäjille, palkinnon luovuttanut Turvallisuuskomitean varapuheenjohtaja Paula Lehtomäki totesi.

Suomalaiset haluavat varautua hätätilanteisiin

Vuonna 2015 käyttöönotetulla sovelluksella on jo lähes 916 000 latausta. Sen kautta on soitettu runsaat 37 000 hätäpuhelua.

– Olemme erittäin tyytyväisiä siitä, miten sovellus on otettu vastaan Suomessa. Sovelluksen kautta soitettujen hätäpuheluiden määrä on noussut tasaisesti sen käyttöönoton jälkeen ja vajaassa kahdessa vuodessa lähes miljoona suomalaista on ladannut sen. 112 Suomi on herättänyt myös kansainvälistä kiinnostusta ja esimerkiksi Euroopassa ollaan halukkaita ottamaan Suomesta mallia vastaavan sovelluksen käytössä. Sovelluksen saama huomio on osoitus siitä, että avunsaantia nopeuttava puhelinsovellus vaikuttaa positiivisesti suomalaisten turvallisuuden tunteeseen. Otamme tämän tunnustuksen kiitollisena vastaan ja jatkamme nöyrin mielin sovelluksen tunnetuksi tekemistä, hätäkeskuspalvelujen johtaja Marko Nieminen Hätäkeskuslaitokselta kiittää.

– Olemme iloisia, että Hätäkeskuslaitoksen pitkäjänteinen työ hätäkeskuspalvelujen kehittämisessä saa tunnustusta ja että olemme saaneet olla mukana siinä työssä. 112 Suomi -sovelluksen palkitseminen on meille myös hienoa jatkumoa, sillä Digian toteuttama Huoltovarmuuskeskuksen HUOVI-portaali sai Timanttiteko-palkinnon vuonna 2013. Olemme ylpeitä siitä, että voimme yhdessä yhteiskunnallisten toimijoiden kanssa edistää jokapäiväistä turvallisuutta, toimialajohtaja Sami Rantanen Digialta sanoo.

– 112 Suomi -sovellus on oiva esimerkki digitalisaation tuomista mahdollisuuksista myös turval-lisuustoiminnassa. Ketterä kehitys, nykyaikaisten välineiden käyttö ja ”appsien maailma” ei ole pelkästään pelaavan nuorison, viihteen tai vapaa-ajan etuoikeus. Vastaavanlaista kehitystä on odotettavissa laajasti myös turvallisuuden rengiksi, Erillisverkkojen toimitusjohtaja Timo Lehtimäki sanoo.

Yhteiskunnan turvallisuutta edistämässä

Timanttiteko-palkinnon myöntää vuosittain Turvallisuuskomitea ministeriöiden valmiuspäällikköko-kouksen esityksestä. Palkinto luovutettiin yhdeksännen kerran esimerkilliselle toiminnalle, kehitystyölle ja innovaatiolle, jolla edistetään yhteiskunnan turvallisuutta.

Palkinnon myöntämisen kriteereinä arvioitiin muun muassa esitetyn tahon tai toiminnan merkitystä väestön, yhteiskunnan tai valtion turvallisuudelle sekä moninaista hyödynnettävyyttä poikkihallinnol-lisesti. Lisäksi arvioitiin toiminnan tai sen tulosten kustannustehokkuutta, monistettavuutta ja innova-tiivisuutta sekä ajankohtaisuutta.

Lisätietoja
Voit lukea lisää 112 Suomi -sovelluksesta ja Timanttiteko-palkinnosta Erve Uutisista.

Lisätietoa palkinnosta:
Turvallisuuskomitean sihteeristö
Jari Kielenniva, yleissihteeri,
Puh. 0295 140 702, jari.kielenniva@turvallisuuskomitea.fi

Turvallisuuskomitean sihteeristö: tk(at)turvallisuuskomitea.fi

Lisätietoja 112 Suomi -sovelluksesta:
Hätäkeskuslaitos
Marko Nieminen
johtaja, hätäkeskuspalvelut
0295 480 112 (vaihde), marko.nieminen(at)112.fi

Digia Oyj
Sami Rantanen
toimialajohtaja, julkishallinto
p. 040 772 2920, sami.rantanen(at)digia.com