Säkerhetskommitténs ordförande Esa Pulkkinen redogjorde för den övergripande säkerhetens betydelse vid årsdagsfirandet.

Säkerhetskommitténs årsdag och offentliggörandet av säkerhetsstrategin för samhället den 3 februari 2025

Säkerhetskommitténs 12:e årsdag firades den 3 februari 2025 på Riddarhuset. Vid evenemanget firades också den förnyade säkerhetsstrategin för samhället, som publicerades den 16 januari 2025. Denna säkerhetsstrategi för samhället beskriver en verksamhetsmodell för den övergripande säkerheten, där myndigheter, näringslivet, organisationer och invånarna tillsammans sörjer för samhällets vitala funktioner. Den övergripande säkerheten utgör grunden för det finländska samhällets kristålighet, det vill säga resiliens. Statsledningens hälsning till tillfället framfördes av republikens president Alexander Stubb:

”Den övergripande säkerheten är ett typiskt finländskt sätt att se på säkerhet. Fröet till tänkesättet såddes efter våra erfarenheter av andra världskriget. Vi förstod att Finland som samhälle kan klara sig endast om vi agerar smidigt tillsammans, med enighet i våra mål och pragmatism i vårt samarbete. Den övergripande säkerheten bygger på samarbetet mellan myndigheter, näringslivet, organisationer och invånarna. Den angår alltså oss alla”.

En ny helhet som behandlas utöver beredskapen är hanteringen av störningssituationer och kriser, det vill säga respons. Dessutom har kopplingen till EU:s och Natos utvecklande resiliensarbete stärkts.

Enligt republikens president Alexander Stubb: ”I strategin betonas förutom beredskapen också vår förmåga reagera på störningssituationer och kriser, det vill säga vår respons. Den senaste tidens händelser i Östersjön understryker vikten av responsförmåga. Snabb reaktion, åtgärder från myndigheterna – såsom beslagtagningen av fartyget i fallet med Eagle S – minimering av störningens effekter och snabb reparation av skador. Allt detta är delar av en effektiv respons”.

Den förnyade strategin betonar individernas roll som nyckelaktörer i säkerheten i samhället. Medborgarna har en grund­lagsenlig rätt till trygghet, men också en skyldighet att som en del av olika samfund och som en del av samhället agera enligt förmåga på ett sätt som stärker säkerhe­ten och trygghetskänslan.

”Den mentala kriståligheten är avgörande. Medborgarna måste kunna lita på varandra och på myndigheterna. Vi måste motarbeta all utveckling som skapar eller fördjupar motsättningar. Jag har ofta betonat vikten av att vi lyssnar på varandra och har ett respektfullt debattklimat i det finländska samhället. Värdet av förtroende och diskussion blir extra synligt i störningssituationer”, republikens president Alexander Stubb betonade.

Samhällets vitala funktioner tryggas genom att man genomför strategiska uppgif­ter som grundar sig på lagstiftning, fastställs genom avtal och kompletteras genom frivillighet. I den reviderade strategin har 56 strategiska uppgifter fastställts.

”De strategiska uppgifterna tryggar samhällets vitala funktioner. Varje strategisk uppgift kan vidare delas in i mer detaljerade deluppgifter. Dessa deluppgifter sträcker sig till nationell och internationell nivå samt till regional och lokal nivå. Varje ministerium eller förvaltningsområde ansvarar således för sina egna uppgifter. I praktiken innebär detta att varje ministerium också ansvarar för den internationella beredskapen och responsen inom sitt område. Här erbjuder vårt aktiva engagemang i EU och Nato ett starkare stöd för Finland än tidigare”, sade försvarsminister Antti Häkkänen, som framförde statsrådets hälsning till tillställningen.

Läs republikens presidents tal här.