Säkerhetsstrategi för samhället

Vad är Säkerhetsstrategin for sämhallet?

Syftet med strategin, som statsrådet godkänt genom ett principbeslut den 16 januari 2025, är att erbjuda alla en gemensam referensram för att trygga den övergripande säkerheten utifrån sina egna utgångspunkter. Säkerhetsstrategin för samhället kan läsas här.

I säkerhetsstrategin för samhället beskrivs en verksamhetsmodell för den övergripande säkerheten, där myndigheter, näringslivet, organisationer och invånarna tillsammans sörjer för samhällets vitala funktioner. Den övergripande säkerheten utgör grunden för det finländska samhällets kristålighet, det vill säga resiliens.

Principerna för den övergripande säkerheten uppdateras för femte gången i denna säkerhetsstrategi för samhället. En ny helhet som behandlas utöver beredskapen är hanteringen av störningssituationer och kriser, det vill säga respons. Dessutom betonas individernas roll som nyckelaktörer när det gäller säkerheten. Kopplingen till EU:s och Natos progressiva resiliensarbete har stärkts.

Strategin består av två delar. I den första delen i strategin beskrivs samhällets vitala funktioner, bedömningen av de risker som är förknippade med dem och tryggandet av funktionerna med hjälp av strategiska uppgifter samt olika aktörers deltagande. Förvaltningsområdenas strategiska uppgifter beskrivs i den andra delen i strategin.

En viktig del av verkställandet av strategin är att följa hur den genomförs. I Finland sker rapporteringen om den övergripande säkerheten genom en årlig rapport till statsledningen om samhällets säkerhet och genom andra utvärderingar och översikter som publiceras regelbundet.

Säkerhetsstrategin för samhället har utarbetats i brett samarbete med beaktande av allas olika synpunkter.

Strategins presentationsmaterial

Faktablad om Säkerhetsstrategin för samhället:Sakerhetsstrategi for samhallet_Faktablad